Glasmästaren Hajrudin Durakovic är debutant i glasdelegationen.

Glasmästare med tydliga mål

Hajrudin Durakovic har tydliga tankar och idéer när han sätter sig vid förhandlingsbordet när avtalsrörelsen tas upp igen under hösten.

Publicerad:

Han har varit medlem i Byggnads sedan början av 2000-talet, lika länge som han arbetat som glasmästare. I årets avtalsrörelse är han för första gången med i glasdelegationen.
- Det är ett hedersuppdrag, det behövs folk från golvet i delegationerna. Samtidigt är det svårt att få folk att engagera sig. Det är många som tänker här och nu, jag tänker på generationerna efter mig och deras villkor, säger han.

Mer attraktivt
Hajrudin Durakovic upplever att glasmästare är ett andrahandsval för många. Det är något som han vill ändra på. Han lyfter fram att yrket kräver kunskap och utbildning och han uppskattar att det tar omkring fem år att bli självständig.
- Det går inte att ta in folk från gatan. Det är som om jag skulle flyga ett flygplan: Hur bra skulle det gå? säger han.

Attraktivt yrke
Det finns inte några snabba lösningar på de utmaningar som branschen står inför. En positiv löneutveckling är ett sätt att göra yrket mer attraktivt.


- Ett sätt att driva upp löner är med ackord, speciellt gruppackord som motiverar hela arbetslaget, säger Hajrudin Durakovic.

Tidpunkten
Samtidigt är han kritisk till att avtalsrörelsen ska återupptas under hösten, han tycker att det hade varit bättre om förhandlingarna återupptogs våren 2021. Anledningen är att glasbranschen går in i lågsäsong under hösten.
- Vi får mindre att göra och det vet arbetsgivarsidan. En strejk skulle inte få samma styrka. Jag befarar att den här avtalsrörelsen kommer att handla om att försvara det som vi redan har, säger han.

Gemensam kraft
Samtidigt ser han det egna medlemskapet i Byggnads som en självklarhet och berättar att han alltid fått den hjälp som han behöver. Hajrudin Durakovic önskar också att LO enades i fler frågor.
- Då kan vi driva dem som en gemensam kraft, det är tillsammans som vi är starka, säger han.

Fakta: Avtalsrörelsen

Byggnads Skåne är representerade i fyra av fem delegationer.
Bygg: Roland Wiking, avtalsansvarig. TIA: Brian Hansen, ombudsman. Plåt och ventilation: Per Jörgen Persson, ombudsman. Glas: Jonas Sjöberg, ordförande, och Hajrudin Durakovic, glasmästare.

I början av juli kom Byggnads och Byggföretagen överens om tillfällig fredsplikt till och med den 15 november. Bakgrunden är vårens oenigheter om datumet av förläggningen av kollektivavtalet.
Detta innebär att nuvarande avtal löper vidare och att nya avtalsförhandlingar planeras till den 1 oktober. Bakgrunden till förläggningen är coronapandemin.

Uppdaterad: