Unga Byggares Ola Wendel har varit ute på skolinformation.

Skolinformation med Unga Byggare

Byggnadsarbetare, Unga Byggare, styrelseledamot i regionstyrelsen och skolinformation. Ola Wendel har många engagemang i Byggnads men ett medlemskap var inte självklart.

Publicerad:

Under två månader har Ola besökt alla gymnasieskolor och vuxenutbildningar i Skåne. Han arbetade med informationen på heltid.
- Det tog bara tre dagar att fylla två månader i kalendern, men det är kul, berättar han.

I projektform
Tidigare har Unga Byggare genomfört skolinformationen på fritiden under våren och hösten. Men i våras formades tankarna på att genomföra det i projektform.
- Vi är flera som brukar åka ut, med olika omständigheter gjorde att det blev tufft att varva skolinformationen med ett heltidsjobb, förklarar Ola.

Berättar om facket
Därför har han varit tjänstledig från arbetet som snickare i Ystad och arbetat för Byggnads Skåne. I mötet med eleverna berättade han om vad facket är och vad medlemmarna får för den avgift som de betalar. Det handlar bland annat om försäkringar och det stöd som facket erbjuder. Men Ola ger också en lektion i arbetslivshistoria och vägen mot det arbetsliv som Sverige har idag.
- Vi har haft det sämre och nu är det bättre. Men det är vi som bestämmer hur det blir i framtiden. Får facken medlemmar och medlemmar som engagerar sig, då får vi starka avtal, säger Ola.

Lockar många
Lite mer än halvvägs in i projektet hade omkring 90 procent av alla elever som deltagit blivit medlemmar. Ola tror att det är en fördel att det är Unga Byggare som är ute.
- På min tid kom två äldre herrar från Byggnads och pratade om ackordet i två timmar. Det lockade inte mig att bli medlem, säger han.

Den hårda vägen
Ola berättar att han lärde sig den hårda vägen att ett medlemskap i ett fackförbund kan vara värdefullt.
- Jag blev blåst när jag hade sommarjobb. Hade inget anställningskontrakt, jobbade 12 timmar om dagen och fick några tusen i lön i slutändan. Det var då som jag gick med, säger han.

Rättigheter och skyldigheter
Ola förklarar att det här är en anekdot som han brukar berätta under skolinformationen. Han tycker det är viktigt att berätta att det inte är lätt att vara ung och komma ut i arbetslivet.
- Många unga kan inte sina rättigheter och skyldigheter. Det finns arbetsgivare som utnyttjar det, då är det bra att vara medlem, säger Ola.

Uppdaterad: