Svenska företag dumpar löner i Danmark

I Sverige pratar vi mycket i byggbranschen om problemet med att utländska företag dumpar lönerna i Sverige. Deras anställda får mer betalt än i hemlandet men i förhållande till svenska löner ligger de för lågt och då blir det lönedumpning. Nu visar det sig att svenska företag gör likadant i Danmark. Om det är avsiktligt eller okunskap är svårt att avgöra men problemet behöver uppmärksammas.

Publicerad:

Närheten mellan Skåne och Danmark gör att man ibland glömmer att det faktiskt är två olika länder med olika lagar och avtal. Våra danska kollegor har nu uppmärksammat oss på att det blir mer och mer vanligt med att svenska företag tar jobb i Danmark - utan att följa danska lagar och avtal. På samma sätt som vi hävdar att alla ska ha svenska kollektivavtal och svenska löner när man jobbar i Sverige så ska man följa danska kollektivavtal och danska löner i Danmark!

Våra medlemmar får felaktiga löner, har inget skydd vid en tvist och kan få problem om det händer en olycka. Jobbar man i Danmark för en svensk firma så ska man gå med i danska facket 3F. Då är man rätt organiserad, får hjälp om det behövs och får rätt lön.

När vi åkte över till Danmark tillsammans med en kollega från SEKO så berättade våra danska kollegor om de problem de stött på med de svenska företagen. Det rörde sig om saker som kan handla om okunskap, som att teckna danska kollektivavtal, RUT-registrering (motsvarigheten till utstationeringsregistret) och så vidare. Men det fanns även brister kring säkerhet och arbetsmiljö. Vi besökte en ”svenskerplads” i utkanten av Köpenhamn där vi tex träffade medlemmar som hade 50-55 kr för låg lön i timmen. De hade inte fått någon information om att gå med i det danska byggfacket och visste inte vilka försäkringar de täcktes av.

För att allt ska gå rätt till och för att våra medlemmar ska ha rätt skydd när de jobbar i Danmark så behöver man vara medlem i danska 3F. Man kan fortfarande vara medlem i Byggnads för att tex behålla sin fritidsförsäkring. Då betalar man endast grundavgiften på 46 kronor. För att 3F ska kunna kräva kollektivavtal och rätt lön måste det finnas medlemmar så det är viktigt att man är rätt organiserad - i Sverige och utomlands!

  • Jobba i Danmark (413 kB)

    En folder om vad som gäller när man jobbar i Danmark.

    Framsida folder Jobba i Danmark.
Uppdaterad: