Krets Helsingborg diskuterade Öresundskraft.

Sälj inte Öresundskraft

Klimat, pris och infrastruktur. Det sammanfattar nej-sidans argument för att Helsingborgs kommunala energibolag Öresundskraft inte ska privatiseras.

Publicerad:

Omkring 40 medlemmar i Krets Helsingborg samlades i slutet av förra veckan för kretsmöte. Huvudfrågan var folkomröstningen i Helsingborg den 12 januari. Röstberättigade i kommunen får då rösta om Öresundskraft ska fortsätta i kommunal regi eller privatiseras. Kretsens ordförande Kim Thomsen frågade om det var mötets vilja att Byggnads Skåne skall uppmana sina medlemmar att gå och rösta. Varpå han fick ett bestämt ja från mötet.

- Det är viktigt att Byggnads Skåne engagerar sig i en fråga som berör fler än helsingborgarna. Det påverkar boende i andra kommuner som inte får vara med och rösta, slog Kim fast.

Långsiktigt

Inbjuden gäst på mötet var kommunalrådet Jan Björklund (S). Han drog nej-sidans argument mot en privatisering. Han tryckte för det första på att det är viktigt att vi äger vår infrastruktur.
- Det här är en samhällsfunktion. Det är ingen som skulle få för sig att sälja ut delar av vägnätet, sa han.

 Jan tryckte även på att det inte finns någon privatisering som blivit billigare för konsumenterna. Han poängterade att i nuläget går Öresundskrafts överskott tillbaka till helsingborgarna.
- Vi styr också över underhåll och långsiktiga investeringar, vi behöver inte bara se till nästa års bokslut.

Klimat

Det tredje argumentet gäller klimatarbetet, som vid en försäljning riskerar att försenas eller utebli.
- Helsingborg har blivit årets miljökommun tre år i rad, mycket på grund av Öresundskraft arbete. Vad kommer att hända med det?

Mötesdeltagaren Bennet Justusson undrade om klimatet kommer att lyftas fram mer i valrörelsen.
- Mycket pekar på lågt valdeltagande. Klimatet är viktigt för unga, det kan vara ett sätt att få unga att gå och rösta, resonerade han.

Bennet fick medhåll och Jan tryckte just på valdeltagandet. Han menade att det är viktigt att få ett så högt deltagande som möjligt i folkomröstningen.

- Jag har inte pratat med någon som är positiv till utförsäljningen, oavsett politisk färg. Därför är det också viktigt att vi får folk att gå och rösta, sa han.
Uppdaterad: