Män i ett rum

Under två dagar gick regionstyrelsen igenom de 203 avtalsmotioner som kommit in till Skåne.

Avtalsrörelsen närmar sig

1 april öppnade insamlingen för avtalsmotioner inför avtalsröreslen 2023. Nu har den stängts för medlemmarna och ska behandlas av olika instanser innan motionen eventuellt blir del av avtalskraven.

Publicerad:
Bilder på avtal

Det är en lång väg en avtalsmotion ska vandra. Från en idé eller tanke hos en medlem ända till förhandlingsbordet i avtalsrörelsen. Det är en hel del stopp längs vägen. Framför allt för att motionen ska granskas eller ”behandlas” som man brukar kalla det. Vi varje stopp vrider och vänder man på motionen för att sen säga JA (bifall) eller NEJ (avslag).

  1. Insamling från medlemmarna KLART
  2. Kretsarna går igenom motionerna och skickar dom vidare KLART

Just nu har regionstyrelsen spenderat nästan två dagar med att gå igenom de 203 avtalsmotionerna (fördelat på fem avtalsområden) som kommit in till Skåne. Det man tittar på är hur motionerna gynnar medlemmar. De ska helst vara skrivna så att det gör nytta för så många som möjligt. Vissa motioner är för snäva och hjälper bara några få och då kan det bli ett avslag.

Man vid ståbord

Roland Wiking (avtalsansvarig på Byggnads Skåne) går igenom alla motioner tillsammans med regionstyrelsen.

Det som skiljer avtalsmotioner från kongressmotioner är att på avtalsmotionerna är intentionen viktigare än formuleringen. Vad man vill, är viktigare än hur man skriver det. Det är själva idén som förs vidare och till sist kanske blir ett avtalskrav. Därför lägger regionstyrelsen mycket tid på att diskutera innehållet i motionerna för att se så att alla uppfattat den på samma sätt. Utöver att bestämma om det ska bli ett bifall eller ett avslag kan det även behövas någon kommentar när man skickar motionen vidare till nästa stopp, som är regionfullmäktige som hålls 31 oktober.

Uppdaterad: