Krafttag mot lönedumpning i Malmö

Byggnads glädjs över Socialdemokraterna i Malmös vallöfte om krafttag mot lönedumpning och arbetslivskriminalitet.

Publicerad:

”Vi på Byggnads Skåne ser väldigt positivt på att Socialdemokraterna i Malmö vill kroka arm med oss i kampen mot arbetslivskriminaliteten i byggbranschen. När Socialdemokraterna ställer högre krav på upphandlade leverantörer och följer upp dessa avtal kommer det ge våra medlemmar bättre arbetsplatser och en schystare byggbransch,” säger Jonas Sjöberg, ordförande Byggnads Skåne.

Jonas Sjöberg och Katrin Stjernfeldt Jammeh tar i hand för för kampen att bli av med lönedumpningen och arbetslivskriminaliteten i Malmö.

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), och Jonas Sjöberg tog i hand när vallöftet nedan presenterades vid en pressträff 20 augusti där även statsminister Magdalena Andersson (S) närvarade.

Vallöftet från Socialdemokraterna i Malmö:

  • Inrätta en kommunal insatsgrupp mot lönedumpning
    Lagstiftning medger för kommuner att kräva kollektivavtalsenliga villkor vid offentliga upphandlingar. Malmö stad gör detta och har också kontrollmekanismer för att säkerställa att avtal efterföljs. Byggnads och andra LO-fackförbund vittnar dock om att mer måste göras för att motverka fusk och arbetslivskriminalitet. Därför vill vi inrätta en lokal insatsgrupp i kommunen med ett tydligt uppdrag att genomföra kontroller och tillsyn gentemot upphandlade leverantörer i syfte att motverka lönedumpning och arbetslivskriminalitet. Inga företag ska konkurrera genom att dumpa löner eller erbjuda anställda dåliga villkor.
  • Inrätta en tipstelefon mot arbetslivskriminalitet
    Det ska vara lätt för arbetstagare och andra att vända sig till kommunen anonymt för att tipsa om dåliga villkor, löner eller andra misstänkta oegentligheter hos kommunens leverantörer. Till insatsgruppen mot lönedumpning vill vi därför också knyta en tipstelefon mot arbetslivskriminalitet.

    För oss socialdemokrater är det självklart att alltid ta kampen mot lönedumpning och osund konkurrens. Det handlar om respekt för vanligt folks löner och villkor.

Läs hela pressmeddelandet klicka här

Uppdaterad: