Två män som samtalar

Ordförande i Norrbotten Joakim Lindholm och ombudsman Jukka Määttä träffas inte så ofta eftersom det är 3 timmars resväg mellan deras kontor.

Byggnads i norr och söder

Byggnads Skåne är den sydligaste regionen i Sverige medan Byggnads Norrbotten är den nordligaste. Vi är ”ETT BYGGNADS” men verkligheten ser olika ut i olika delar av landet.

Publicerad:

Skåne har ca 1,4 miljoner invånare fördelat på en yta på nästan 11 000 km2. Norrbotten har ca 249 000 invånare fördelat på lite mer än 97 000 km2. Det här gör att man ställs inför olika utmaningar. I Skåne har Byggnads tre kontor och 48 anställda. I Norrbotten har man fem kontor och 12 anställda. Det här är skillnader som påverkar rutiner, arbetssätt och självklart även ekonomin.

I Skåne är ombudsmännen uppdelade i enheter där man kan diskutera och stötta varandra i ”sina” frågor. Det arbetssättet fungerar inte i Norrbotten. Där jobbar de 10 ombudsmännen och 2 administratörerna med alla frågor, man har inte möjlighet att bara jobba med tex mätning eller avtalsteckning. Joakim Lindholm, ordförande i Byggnads Norrbotten, berättar att det krävs en hel del av personalen. De har blivit självgående eftersom de inte har så många runt om sig. Man har fått lära sig att lösa problemen själv. Givetvis finns kollegorna på telefon så man kan alltid ringa varandra om man vill bolla något. En gång i veckan har all personal fika via Teams så att man känner samvaro och en gång i månaden träffas alla fysiskt.

Den här dagen har ombudsmannen Jukka Määttä kört från Kalix till Kiruna för att göra ett arbetsplatsbesök tillsammans med kollegan Henrik Ipsen. Det tar Jukka 3 timmar att köra och han berättar att det inte är ovanligt att han kommer hem sent på kvällen. Ska någon från kontoret i Kiruna upp till kontoret i Luleå så får man räkna 4-5 timmar oavsett om man tar tåg eller kör bil. På en del utbildningar väljer man att skicka medlemmarna till Stockholm istället eftersom flyget ner bara tar 1,5 timme.

Byggnads Norrbottens 4 620 medlemmar är uppdelade på 14 kretsar, lika många som kommunerna i Norrbotten. Men bara en kommun som tex Kiruna är lika stor till ytan som Skåne, Blekinge och Halland är tillsammans så det kan ta några timmar att köra till ett kretsmöte. När Byggnads Norrbotten har regionfullmäktige så åker ledamöterna till det närmaste kontoret och så kopplar man upp sig digitalt därifrån.

Karta över Sverige där Norrbotten och Skåne är utmärkta.

Den geografiska skillnaden på storleken av våra båda regioner är slående.

För en skåning som tycker att en timme är en lång körning kan man inte låta bli att förundras över hur mycket tid norrbottningarna spenderar i bilen – utan att klaga.

Uppdaterad: