Eleverna Hugo Blixt och Linus Mårtensson.

Skolbesök på VVS-och fastighet

Anställningsformer, pension och facket. Byggnads Skånes skolbesök ringar in olika delar av yrkeslivet.

Publicerad:

Byggnads Skåne har besökt gymnasieskolor runt om i regionen. Denna dag har turen kommit till elever i årskurs två på VVS-och fastighetsprogrammet på Praktiska gymnasiet i Ystad. Eleverna Hugo Blixt och Linus Mårtensson berättar att de lärt sig mycket.
- Vi har gått igenom olika delar av det som väntar och det är bra att ha med sig det i arbetslivet, säger Linus.
- Jag kommer också att ta med mig hur viktigt det är att vara kunnig och att utvecklas för att lyckas i yrket, säger Hugo.

Regler i arbetslivet

Ombudsman Niclas Svanberg förklarar att besöket är ett sätt att förberedda eleverna inför arbetlivet.

- Vi förklarar vilka regler som gäller i arbetslivet. Vi pratar också om vad samhället är och vad den enskilde är för samhället, säger han.

Återkommande besök

Byggnads Skåne genomför besöken i alla årskurser i gymnasiet. Skillnaden mellan de olika årskurserna är att en del av informationen fördjupas och ny tillkommer. Under dagens pass blev det bland annat information om lärlingstiden, avtalsrörelse, vikten av att hålla tider och om Byggnads och vad Byggnads är för sina medlemmar.
- Det är viktigt med solidaritet, för tillsammans är vi starka! Medlemstalet är vår styrka när vi förhandlar med vår motpart. Är vi många då kan vi också förändra och förbättra, säger Niclas.

Uppdaterad: