Robert Nilsson, RSO, har sammanställt checklistorna från arbetsmiljöveckan.

Hårdare krav på ställningar

Farliga spiror samt avsaknad av påkörningsskydd mot trafik, trapptorn och sparkbrädor. Det är några av bristerna som hittades på ställningar under årets arbetsmiljövecka.

Publicerad:

- Vårt mål var att få in 200 checklistor. Det nådde vi, så ett stort tack till alla skyddsombud och bra jobbat! säger Robert Nilsson, RSO, som sammanställt listorna.

Hårdare krav
Robert bedömer att situationen i Skåne var bättre än befarat. Men med bakgrund av de många olyckor på ställning som varit i Skåne kommer Byggnads ställa hårdare krav på ställningar.
- Gäller övertagandet av ställningen från ställningsbyggarna till arbetsgivare/Bas-U. Men också att den är ordentligt besiktigad innan hantverkarna går upp på den, säger han.

Tidigare teman
En annan viktig del är att fortsätta arbetet med att öka kunskap hos alla som arbetar med och på ställningar.
-Om vi tittar på tidigare teman till exempel asbest och vibrationer, så har arbetsmiljöveckan gett positiva resultat, säger Robert.
Han förklarar att kunskapen om problem ökat och även riskmedvetenenheten. Det gäller både hantverkare och arbetsgivare.

Ständigt pågående
Samtidigt är Robert noga med att poängtera att arbetsmiljöarbete pågår ständigt. Det handlar om att öka kunskaperna kring risker, ohälsa och betydelsen av ett gott arbetsmiljöarbete.
- Det gäller också förståelsen för kostnader då någon skadas eller blir sjuk, säger Robert.

Uppdaterad: