Fyra murare i arbetskläder och hjälmar.

Regionsordförande Jonas Sjöberg på arbetsplatsbesök hos Murbolaget vid bygget av Malmö domstol.

En murares dröm?

Vi fick ett tips att det pågick ett väldigt speciellt bygge i Malmö med mer än 300 000 tegelstenar. Som gammal murare blev givetvis Jonas Sjöberg nyfiken så vi åkte dit för ett besök. Muraren (och revisor i Byggnads Skåne) Pär Göransson visade oss runt på det enorma bygget som kommer bli Malmös nya domstolsbyggnad när det står klart hösten 2022.

Publicerad:

Det är en imponerande byggnad, även i halvfärdigt tillstånd. Fasaden är tegel i botten och går successivt över till glas. Fyra plan med en gemensam grund och ovanpå det fem torn gör att byggnaden sträcker sig långt upp mot himlen. Vi är glada att Pär bjöd in oss och vi kommer mest troligt att återvända för fler foton under arbetets gång. Se bilderna från bygget nedan.

 

På den sidan av byggnaden som vetter mot gatan är bara en liten del murat än så länge. All metall ska täckas med tegel. På andra sidan som vetter mot bangården kan man se hur långt upp teglet sträcker sig när metallen är täckt.

Två byggnadsarbetare framför en byggnad.

Murat tegel mellan stora glaspartier.

 

 

Fasaden är en enstegsfasad med inskjuten kopp (halvsten) på delar av fasaden.

Närbild på tegelkonstruktionen på en vägg.

 

En del av fönstren är förmurade. Lite oklart varför - säkerhet (det är trots allt en plats för rättegångar), ljusinsläpp, ljuddämpning eller "bara" en designdetalj? Arkitekten bakom idén är dansk.

Man med texten Byggnads Skåne på ryggen tittar på tegeldetaljer.

Tegel framför ett fönster som släpper igenom ljuset.

 

På ena sidan av byggnaden finns ett brett överhäng. Pär visar de enorma konsolerna och tegelbalken som konsolerna fäster i.

Murare håller i en stor konsol.

Hand som håller i konsol.

 

Pettringarna efter trekvartare sparas till den inskjutna delen av fasaden.

Delade tegelstenar i en hög.

 

Ett kommande moment är att sätta tegel på undersidan av överhänget. Det kommer att bli en utmaning och Byggnads Skåne sitter gärna på första parkett med kameran när det sker. Så håll utkik efter fler bilder efter semestern!

Fotografi av undersidan av överhänget.

 

 

Uppdaterad: