Niclas Ericsson

Ont i kroppen? Det kan bero på dålig ergonomi och jargong

Tuff jargong på jobbet? Det kan leda till värk i lederna. Niclas Ericsson är ett exempel på det.

Niclas Ericsson började jobba som plåtslagare på 80-talet. Då var han 18 år. Jargongen på jobbet var bitvis hård. Klagade du på värk fick du höra att du skulle sluta gnälla som en kärring. Den inställningen gjorde att Niclas bet ihop och jobbade på. Med åren blev smärtor i knän och axlar värre. En dag i december 2020, när Niclas höll på att sätta fönsterbleck, tog det stopp. Smärtan i axlarna var olidlig och han blev sjukskriven för förslitningar och artros i axlarna. Orsakat av år av hög belastning och dåliga arbetsställningar.

– Det finns ingen ergonomi inom plåtbranschen. Du jobbar på branta tak och varierar mellan att stå på knä, ligga ner och sträcka dig. Du belastar armar och axlar. Ofta ovanför axelhöjd, säger Niclas.

Ändå är det betydligt bättre än när han började i branschen. Idag har plåtslagare tillgång till sax- och bomlift, som gör att du kan ha en bättre arbetsställning och komma högre upp. Så att du inte behöver arbeta med armarna över axelhöjd, det arbetsmoment som sliter mest på lederna i axlarna.

Tack vare hjälp från Byggnads, Galaxen Bygg och en bra arbetsgivare jobbar nu Niclas fulltid igen, men med lönebidrag. Han får lov att vila och ta pauser om han får ont.

Niclas mål är att klara av att jobba fram till sin pension. Att gå hemma är inte hans grej, han blir rastlös.

Om inte jargongen varit så hård i branschen kanske han hade sökt hjälp tidigare och kunnat förebygga förslitningarna. Och i takt med att det kommer fler tjejer till byggbranschen har stämningen blivit bättre och jargongen är inte lika hård upplever Niclas. Idag kan de prata om smärta och ta den på allvar. Jobba mer förebyggande.

Niclas använder ofta sig själv som ett varnande exempel, inför yngre kollegor när han påminner dem om att inte slita ut sig. 

­– Arbeta rätt och säkert, tänk på din arbetsställning och hur du lyfter. Om du inte tar hand om din kropp tar du slut, konstaterar Niclas.

Vet du hur du arbetar för att slippa värk? Vi hjälper dig jobba smart, se våra filmer om ergonomi.

Har du ont och vill prata med någon, kontakta vårt medlemscenter som hjälper dig vidare.

Uppdaterad: