Hannah Leuchovius

”Jag vill skapa en mer inkluderande bransch”

När Hannah Leuchovius började jobba som snickare reagerade hon starkt på den rådande machokulturen.

– Jag har aldrig tänkt tanken på att lämna byggbranschen. Jag vill förändra den i stället, och göra den mer tillåtande för att fler ska trivas.

Hannah Leuchovius såg en arbetsplats där många inte vågade vara sig själva och ville förändra snacket på jobbet.

– Det kan vara bra att ruska om folk lite för att komma ifrån normer. På så sätt kan du hjälpa många andra i gruppen att våga träda fram och vara sig själva.

RASTPROJEKT

Hon insåg snabbt att det behövdes ett rastprojekt att samlas kring. Lösningen fick bli en byggträdgård. Överblivna pallkragar samlades in och en arbetsgivare bidrog med jord. Sedan fick alla som ville bidra med fröer och plantor. Odlingen växte och till slut fanns där potatis, chili, jordgubbar, tomater, bönor, physalis och dill fördelade på fem pallkragar.

– Folk blir glada av växter och det är kul att kunna gå ut och plocka byggsallad på lunchen.

Och projektet, som varade under två säsonger, fick just den effekt Hannah hoppades på. Arbetskamrater jag minst väntade mig tog med egna plantor, rörläggare bidrog med vattningssystemet, det byggdes bänkar och hon fick hjälp med vattning även efter arbetstid. Kort och gott: trädgårdsidén blomstrade.

ETT HÖGRE SYFTE

Förutom byggträdgården satte Hannah även upp en Prideflagga utanför etableringen, för att symbolisera att ”På den här arbetsplatsen råder ett inkluderande snack”.

Hannahs mål är att vara med och förändra branschen och få till en mer inkluderande attityd. Men för det behövs även ett deltagande från de som redan tillhör normen.

– Är du vit hetro man som säger ifrån mot en sexistisk kommentar så ger det mer effekt. Det handlar om att våga höja någon annan som är lite svagare än du själv.

Idag jobbar Hannah för en ny arbetsgivare. Och första dagen på jobbet drog hon igång en ny byggträdgård och satte upp en Prideflagga.

HANNAHS TIPS FÖR EN MER INKLUDERANDE ARBETSMILJÖ:

  • Säg ifrån när du ser eller hör något oschysst.
  • Våga se och prata med dem som är i minoritet. Det kan vara en kvinna eller någon från en annan kultur. Prata med personen och inkludera hen i olika samtal.
  • Sträck ut en hand till den som är i minoritet. Det kan handla om att säga ”om du skulle möta någon skit finns jag där och backar dig”. Det är en stor trygghet att känna ett sådant stöd.

Så kan du stoppa machokulturen

Vill du bidra till förändring? På stoppamachokulturen.nu finns ett helt batteri med tips och hjälpmedel för dig som vill skapa en bättre byggbransch.

Uppdaterad: