Dammig arbetsplats.

Damm

Varje dag utsätts du för damm som kan innehålla farliga ämnen. Arbetsgivaren ska ordna en riskfri arbetsmiljö, så att du är skyddad mot ämnen som kan leda till livsfarliga sjukdomar och för tidig död.

Inom bygg är det vanligare med dammrelaterade sjukdomar än många tror. Speciellt utsatt är du som bearbetar, river, bilar i betongprodukter eller betong där det uppstår rök. Då kan du snabbt räkna ut att du eller flera av dina kollegor ligger i riskzonen.

En stor del av alla arbetssjukdomar beror på damm. En av sjukdomarna man kan få genom just damm är silikos som orsakas av kristallin kiseloxid, det vill säga kvarts-, tridymit- eller kristobalitdamm, alltså en sorts damm som kan finnas på bland annat byggarbetsplatser.

Som rysk roulette men en mer långsam och plågsam död. Silikos som också kallas dammlunga eller stendammlunga är en obotlig sjukdom som dessutom ökar risken markant för TBC. Det tar vanligen över 10 år att utveckla silikos vid exponering för kiseloxid. Latenstiden, det vill säga tiden mellan du blir exponerad av olika farliga ämnen och innan sjukdomen bryter ut, är dock vanligen över 20 år. Därför är det här en lurig sjukdom som smyger sig på och den är svår att upptäcka i tid. Så varför chansa när insatsen är så hög som ditt eget liv?

Hans Vallgren var nära att dö i lungemboli

Hans Vallgren

För tre år sedan fick Hans Vallgren lungemboli och var nära att dö. En följd av allt damm han andats in under nästan 50 år som murare. Tack vare sitt medlemskap i Byggnads fick han 1,6 miljoner kronor i försäkringspengar.

Läs mer om Hans fall »

Dammet förstörde Olas lungor

Ola Jansson

Ola Jansson har jobbat som skyddsombud i över tjugo år och engagerat sig i kollegornas hälsa. Han är tillbaka på jobbet ibland, för att få umgås med kollegorna. Men trots att han vill kan han inte jobba mer. Lungorna är förstörda för resten av livet.

Läs mer om Olas fall »

Uppdaterad: