Arbetsmiljöveckan 2018

Arbetsmiljöveckan 2018

Under vecka 43 sätter Byggnads extra fokus på arbetsmiljöfrågorna i byggbranschen. Årets tema är ”Kvartsexponering och damm”.

Varje dag utsätts du för damm som kan innehålla farliga ämnen. Arbetsgivaren ska ordna en riskfri arbetsmiljö, så att du är skyddad mot ämnen som kan leda till livsfarliga sjukdomar och för tidig död. Under vecka 43 genomför Byggnads extra skyddsronder över hela landet. 

Varför har vi 2018 valt att fokusera på kvartsdamm och damm?

Inom bygg är det vanligare med dammrelaterade sjukdomar än många tror. Speciellt utsatt är du som bearbetar, river, bilar i betongprodukter eller betong där det uppstår rök. Då kan du snabbt räkna ut att du eller flera av dina kollegor ligger i riskzonen. En stor del av alla arbetssjukdomar beror på damm och vi är rädda om er!

Varför är själva arbetsmiljöveckan viktig?

– Riskerna synliggörs och arbetsmiljöproblemen kommer att följas upp. Resultatet från veckan överlämnas till arbetsmiljöverket och dammrelaterade sjukdomar uppmärksammas i pressen. Kunskapen kring riskerna ökar i samhället. Byggnads skyddsombud kommer att göra skillnad under veckan. säger Ulf Kvarnström, arbetsmiljöansvarig Byggnads.

Nedan hittar du material att använda:

 • Flygblad – Arbetsmiljöveckan 2018 (5,04 MB)

  Flygblad för Abetsmiljöveckan 2018, med fokus på kvartsexponering och damm.

  Flygblad för arbetsmiljöveckan 2018
 • Affisch: Riskbedömning räddar liv (1,32 MB)

  Affisch att sätta upp på arbetsplatsen med de åtta viktigaste arbetsmiljöområdena: asbest, buller, damm, vibrationer, belastning, fallskador, kemisk exponering och stress. 

  Affisch: Riskbedömning räddar liv – ditt liv!
 • Dammbroschyr – om riskerna på din arbetsplats (3,54 MB)

  Dammråttor har vi hemma ibland, men i jämförelse med byggdammet så är de ganska fredliga. Det kan vara lätt att tänka ”Lite damm har väl ingen dött av”. Men jo, damm kan vara dödligt till och med. Vi har med denna broschyr försökt att kortfattat beskriva det som många år av mätningar, forskning och rapporter visat på.

  Broschyren finns även på engelska, polska, ryska och spanska.

 • Din personliga skyddsutrustning (349 kB)

  Plansch som visar vilken personlig skyddsutrustning man ska ha. Framtagen av Plåt- och Ventbranschernas centrala arbetsmiljökommitté.

 • Bli asbestsmart (559 kB)

  Med den här broschyren vill vi göra som kan komma i kontakt med asbest uppmärksam. Broschyren beskriver kortfattat varför ämnet är farligt samt vad du ska tänka på och göra när du misstänker asbest på din arbetsplats. Det finns också information om vart du ska vända dig om du vill ha mer information. Producerad av 6F.

  Broschyren finns även på engelska, polska, ryska och spanska.

 • Gör så här – vid svetsning och lödning på tillfälliga arbetsplatser (573 kB)

  En informationsskrift om kemiska risker och skydd för VVS-montörer. Framtagen av VVS Företagen och Byggnads med stöd av SBUF.

Dammet förstörde Olas lungor

Ola Jansson

Ola Jansson har jobbat som skyddsombud i över tjugo år och engagerat sig i kollegornas hälsa. Han är tillbaka på jobbet ibland, för att få umgås med kollegorna. Men trots att han vill kan han inte jobba mer. Lungorna är förstörda för resten av livet.

Läs mer om Olas fall »

Hans Vallgren var nära att dö i lungemboli

Hans Vallgren

För tre år sedan fick Hans Vallgren lungemboli och var nära att dö. En följd av allt damm han andats in under nästan 50 år som murare. Tack vare sitt medlemskap i Byggnads fick han 1,6 miljoner kronor i försäkringspengar.

Läs mer om Hans fall »

”Jag är delaktig och påverkar min arbetsmiljö”

Anneli Edvardsson. Foto: BYN

Att obrydd gå förbi en skräpig arbetsplats eller en riskfylld arbetssituation skulle aldrig falla Anneli Edvardsson in. Hon har alltid tagit strid för en bättre arbetsmiljö och för drygt ett år sedan blev hon äntligen utsedd till skyddsombud.

Läs mer om Annelis arbete som skyddsombud »

Uppdaterad: