Ola Jansson

Dammet förstörde Olas lungor

Ola Jansson har jobbat som skyddsombud i över tjugo år och engagerat sig i kollegornas hälsa. Han är tillbaka på jobbet ibland, för att få umgås med kollegorna. Men trots att han vill kan han inte jobba mer. Lungorna är förstörda för resten av livet.

Ola Jansson har ett långt arbetsliv som industriisolerare och vittnar om hur farligt det är att jobba i dammiga miljöer. Andnöd och svår astma, obstruktion i lungorna lyder diagnosen.

– Det började med att jag vaknade upp på nätterna med smärtor i lungorna och förstod att något var fel. Det var tungt att andas på grund av slem och liknande, det var jobbigt att gå.

Ola Jansson från Stenungsund halkade in i byggbranschen av en slump. Han var sjöman och fick lärlingsjobbet som industriisolerare genom kontakter på 70-talet. Han trivdes och blev kvar.

– Vi rev gammal isolering, och när den suttit länge på varma rör och torkat blir det otroliga mängder damm. Det var inga ordentliga masker på den tiden och vi drog in det här dammet i munnen och i lungorna. Det spelade ingen roll att vi jobbade utomhus, exponeras du av damm och jobbar i den här miljön hela dagar kommer det att påverka dig.

För Ola Janssons del blev det totalstopp för att arbeta vidare i dammiga miljöer 2016. Försök till omplacering med andra arbetsuppgifter gjordes till en början med avbröts. Det är inte heller helt lätt att omskola sig när man är 56, utan ork, för att sedan ge sig ut för att hitta en ny anställning.

Olas Janssons ärende ligger idag hos AFA. Tack vare hjälp från Byggnads försäkringsombudsman som drivit hans ärende under många år kan han idag hämta ut en summa varje månad. Snart kommer det att bli en större klumpsumma, som självklart inte kompenserar för förlorad hälsa, men blir ett viktigt plåster på såren.

– Jag är så tacksam för den hjälp jag fått genom Byggnads. Det är många papper som ska fyllas i som man får hjälp med, och vidare har det varit ett fantastiskt stöd. Nu ska jag resa och umgås med mina syskonbarn. Lösa in lite lån. Jag har jobbat ett långt liv med kroppen. Nu vill jag försöka njuta av den tid man har på jorden.

 

 

Så måste förändring ske enligt Ola Jansson

Vi måste få en bättre arbetsmiljö på våra arbetsplatser och det måste ske förändring på politisk nivå.

Det krävs större regelverk för hur arbetsmiljö ska bedrivas. När det gäller upphandlingar måste mer ansvar till. Tyvärr pressas arbetsmarknaden vad gäller byggtider och löner. Då slarvas det med skyddsrutiner.

Sedan måste politiker ha förståelse för att alla inte kan jobba till 65.

Arbetsmiljölagen ser bra ut på papper, men det måste ske uppföljningar. Det gäller att cheferna på företagen verkligen följer lagen.

Det här är dessutom en svår global fråga. Industriisolerare och rivare är en ett ”utdöende släkte” bland infödda svenskar, det vill inte ta den här typen av arbete. Numera sker rekryteringen via bemanningsföretag i Östeuropa, där är okunskapen bland arbetare mycket högre och man tar de jobb som erbjuds. Vi måste nå även dessa arbetare.

Uppdaterad: