Vita fingrar

Sönderskakad vid 28

När Jenny var 28 år blev hon sjukskriven och opererad för vibrationsskador. Fem år senare har hon fortfarande problem med händerna och jobbar med helt andra arbetsuppgifter.

Göteborg 2012. Jenny var golvläggare och körde en maskin som heter Stripper Flex, enkelt förklarat en stång med ett vasst blad längst ut. En vibrerande maskin.

Hon arbetade ofta ensam och för att kunna ta alla pauser som den maskinen kräver hade det behövts åtta personer. Alltså blev det många och alldeles för långa pass.

Ganska snart började Jenny få problem.

– Det började med att armarna sov på morgonen. Jag kunde inte hålla tandborsten på mornarna och jag började tappa grejer. Sedan fick jag värk på nätterna och hade svårt att sova.

Hon fick också vita fingrar. På högerhanden fick hon ett så kallat triggerfinger på långfingret och kunde inte veckla ut det eller ringfingret.

Jenny visar genom att göra ett känt hårdrockstecken med handen.

Det blev operation och lång rehab. Fyra år efter ingreppet fungerar handen fortfarande inte optimalt. Läkarna har föreslagit en operation även på vänsterhanden, men Jenny drar sig för det eftersom rehabiliteringen är så jobbig.

Hon har bytt arbetsgivare och arbetsuppgifter.

– Det har blivit bättre och jag kan jobba.

Med den kunskap hon har idag hade hon inte gjort samma sak.

– Men det är svårt att veta. Det handlar om gener också. Vissa har lättare att få vibrationsskador.

Samtidigt kan hon förstå arbetsgivarna.

– Det är inte ekonomiskt försvarbart att följa alla riktlinjer så det är svårt att komma åt problemet, säger Jenny.

 

Fotnot: Jenny heter egentligen något annat.

Uppdaterad: